Czyste masło kakaowe ma jasnożółty kolor, kremową konsystencję i bardzo przyjemny zapach. Można je stosować na całe ciało w celu nawilżenia skóry i ukojenia podrażnień po opalaniu. Jest to surowiec który nie uczula a jego łagodne działanie sprawia, że jest odpowiedni dla osób, które posiadają skórę wrażliwą czy alergiczną. Masło kakaowe ma bardzo szeroki zakres zastosowania w kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym.

Właściwości masła kakaowego.

Masło kakaowe jest tłuszczem roślinnym pozyskiwanym z dojrzałych nasion owoców kakaowca. Uprawy tej rośliny spotykane są w Afryce i Azji a w sposób naturalny rośnie on
w Ameryce Południowej. Proces otrzymywania masła kakaowego polega na ścięciu dojrzałych owoców kakaowca i poddaniu fermentacji w celu oddzielenia ich od nasion. Następnie nasiona poddaje się powtórnemu procesowi fermentacji, po chwili suszy się je oraz praży. Dalszy etap to mielenie ziaren, aby uzyskać masę kakaową, z której tłoczy się metodą na ciepło masło kakaowe. Warto wspomnieć, że produktem ubocznym podczas wytłaczania oleju z masy kakaowej jest kuch kakaowy z którego wytwarzane jest kakao. Masło kakaowe w temperaturze pokojowej ma zbitą oraz twardą konsystencję. Ulega topnieniu w temperaturze 30-35 stopni Celsjusza, czyli w zbliżonej temperaturze ludzkiego ciała. Dzięki temu masło po nałożeniu na skórę rozpuszcza się i wchłania.

Jakie zastosowanie ma masło kakaowe?

  • Kosmetyka

Nierafinowane masło kakaowe jest źródłem wielu składników odżywczych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Działanie tego surowca opiera się na silnym nawilżeniu, zmiękczeniu, wygładzeniu i odżywieniu skóry. Warto wyróżnić polifenole zawarte w maśle. Są to przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia skóry oraz redukujące widoczność zmarszczek. Kosmetyki zawierające w składzie masło kakaowe stosuje się również na rozstępy i blizny. Ponadto substancja ta bardzo dobrze sprawdza się w kosmetykach do opalania, ponieważ chroni skórę przed promieniowaniem UV, przyciemnia ją i usuwa przebarwienia. Wiele kobiet docenia fakt, że masło kakaowe wyrównuje koloryt skóry i uznawane jest za naturalny bronzer do ciała. Dodatkowo substancja ta jest również składnikiem odżywek i masek do włosów. Kosmetyki z takim składnikiem powinny  stosować osoby posiadające suche, łamliwe włosy z tendencją do puszenia się. Masło intensywnie nawilża i wygładza włosy. Ponadto zapobiega rozdwajaniu końcówek.

  • Przemysł spożywczy

W przemyśle spożywczym masło kakaowe wykorzystywane jest m.in. do wyrobu czekolady w kilku wersjach smakowych (gorzka, mleczna, biała i nadziewana). Zdecydowanie najlepsza i wyjątkowo wartościowa jest czekolada gorzka, ponieważ posiad największą zawartość kakao przez co zwiększa ilość przeciwutleniaczy w organizmie.

  • Przemysł farmaceutyczny.

Z uwagi na temperaturę topnienia masło kakaowe znalazło swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Służy głównie do wytwarzania czopków i globulek. Stanowi również doskonały nośnik dla wielu związków leczniczych.